Du har ingen varer i handlekurven.
Lukk
Søk
(0)
Filter

Ull er gull - året rundt!

I alle år har vi hørt at “ull er gull” - og det stemmer faktisk! Ved å ha ull som innerste lag sommer som vinter har du et plagg som både ventilerer, transporterer bort svette, og som skaper et lag med luft som ventilerer på varme dager, og gir deg varme på kalde dager. Bedre enn det kan det vel ikke bli?

Tar du godt vare på ullklærne dine vil de vare lenge og vel - så her er våre beste tips til bevaring av ullklærne dine:

 

 

Luft ullklærne etter bruk

Visste du at lufting ofte kan være mer effektivt enn vask for å fjerne lukt? Ullfibre er naturlig motstandsdyktige mot lukt og flekker, noe som gjør rengjøring og vedlikehold enklere. Legg ullplagget flatt på en seng eller håndkle i en time. Vevde plagg kan henges ut i frisk luft på en kleshenger.

Tips: Hvis ullplagget ditt er rynkete etter bruk, kan du henge det på badet mens du dusjer. Fuktigheten fra dampen vil rette ut rynkene, og plagget vil se fresht ut igjen.

 

 

Les alltid vaskelappen og følg anvisningene
Noen ullplagg er mer sårbare enn andre; en tykk strikkegenser tåler mer enn en tynn ulltrøye med fin ull og lav mikron. Står det “håndvask,” skal plagget vaskes for hånd. Hvis etiketten viser maskinvask, kan du vaske den i maskin på ullprogram. Sjekk også hvilken temperatur plagget tåler.

 

 

Ull trenger hvile

La ullplagget hvile i 24 timer før du bruker det igjen. Dette gir ullfibrene tid til å gjenopprette sin naturlige spenst og elastisitet, slik at de vender tilbake til sin opprinnelige form.

 


Skal du vaske for hånd?
I tilfelle: Bruk et mildt og skånsomt vaskemiddel spesifisert for ullplagg i rent, lunkent vann. Bruk rikelig med vann, og vær forsiktig: ikke klyp, vri eller gnikk. Beveg vaskevannet i stedet for plagget. Vask i lunkent vann (30-40 °C) og unngå å helle varmt eller kaldt vann direkte på plagget. Løft plagget forsiktig med begge hender i våt tilstand. Skyll tre ganger i lunkent vann (20-30 °C) og press vannet forsiktig ut mellom hver skylling. Avslutt med sentrifugering i maskin om mulig for å fjerne mer vann og redusere tørketiden, noe som minsker faren for å strekke plagget ut av fasong. Bruk et håndkle for å presse ut vann før plagget tørkes flatt.

Tips:
Har du ikke ullvaskemiddel, kan du bruke hårsjampo. Andre vaskemidler inneholder protease (enzymer) og blekemidler, som kan skade ullen.

Tips 2: Kjøp Organotex Biocare ullvaskemiddel her

 

 

Skal du vaske i maskin?
De fleste ullprodukter kan vaskes i maskin. Moderne vaskemaskiner vasker ofte mer skånsomt enn håndvask. Velg programmet “ullvask” og bruk alltid ullvaskemiddel. Ikke fyll maskinen helt, og avslutt med sentrifugering så raskt som programmet tillater.

 

 

Slik tørker du ullplagg
Tunge ullplagg bør tørkes flatt på et håndkle, vekk fra direkte sollys eller varmekilder som radiatorer. Når du legger en genser på et håndkle, glatt ut så mange bretter og folder som mulig. Tørking på kleshengere kan føre til at plaggene strekker seg og mister formen. Lette ullplagg kan tørkes på stativ, og vevde ullplagg kan tørkes på kleshengere. Unngå direkte sollys.

 


Slik oppbevarer du ullplagg
Heng vevd ull og brett strikket ull. Vevde plagg skal henges på kleshengere, mens strikkede plagg brettes forsiktig og oppbevares flatt i skuffer, oppbevaringsbokser eller hyller. Vakuumposer anbefales ikke, da de kan deformere plaggene eller skape vanskelige rynker. Sørg for at plaggene er helt tørre før de legges bort for å unngå mugg, og sørg for at de er rene for å unngå møll.

 

Her ser du et utvalg av våre ullprodukter fra Aclima og Icebreaker: